Top Social

Metsästyksestä vähän juttua

Ensin on pakko vaan ihmetellä...mikä maailmaa vaivaa? Ei voi käsittää ihan vielä, ehkä joku päivä ymmärtää...tai haluanko edes? Miksi näitä kauheita tekoja tapahtuu. En haluaisi tottua niihin, enkä pelätä. Ei sitä minulta kyllä kysytäkkään mutta itse kysyn maailmalta. Oikeastaan, ihminen on näidenkin tapahtumien takana, ei maailma. En haluaisi luopua toivosta, ja uskoa enemmän siihen hyvyyteen. Välillä vaan tuohon uskominen on vaikeaa, mutta en luovu vieläkään toivosta. Toisaalta, kun ihminen on veritekojen takana, on se myös ollut sen auttavan kädenkin kanssa. Kun näin vielä on, toivoa siis myös on. Sitten tuohon metsästykseen. Asia, joka nostaa paljon ajatuksia ihmisissä, puolesta sekä vastaan. Se koetaan hirveän raa´aksi, brutaaliksi ja väkivaltaiseksi harrastukseksi, josta pitäisi jo nykyaikana luopua! Kun sitä lihaa saa kaupastakin, valmiiksi pakattuna. Niin. Ja tehotuotettuna. 

Itse olen kasvanut ympäristössä, jossa tämä oli normaalia elämistä. Kun tapasin nykyisen mieheni, sanoi hän heti, että harrastan sitten metsästystä. Siihen minä, että hyvä! Ja jatkoin hommiani. Hän ihmetteli, ettenkö meinaa kauhistella tahi saarnata asiasta? En, kun ymmärrän sen kokonaiskuvan sekä myös sen, miksi se on niin tärkeää myös muiden kannalta. 

Tämän jutun päätin oikeastaan kirjoittaa sen jälkeen, kun kävimme kesällä metsästysmuseossa. Ajattelin, että miten esittelen kuvat eläimistä, sen ideologian niiden takana ja miksi ihmeessä tuohon museoon kaikista maailman museoista. 
Tämän tekstin tarkoitus ei ole kyseenalaistaa kenenkään vakaumuksia tahi muutakaan, enempi tuoda infoa asiasta.

Ok, metsästys. Mitä siitä tulee mieleen? Oranssinutut, jotka pölahtävät metsään tiettynä aikana räiskimään saalista ja ryyppäämään? Aika usealla kaverillani on tämä kuva. Valitettavasti. 

Suomessa on about 300 000 metsästyskortin haltijaa, josta noin 200 000 on aktiivimetsällä. 
Näistä on nykyään joka 4:s nainen, jesh! 

Metsästys on vapaa- ajan harrastus, joka tapahtuu meidän uskomattoman hienossa luonnossa ja on itseasiassa älyttömän sosiaalinen harrastus! Siellä ollaan tiivisti, tehdään asioita, talkoita yms. Hienoa hommaa monelle, eikä jää kotiin istumaan. 

Nykyään aika suurin osa metsästäjistä tulee taajamista, pieni osa on kuin täällä: asuu keskellä metsää ja maastot alkavat melkeipä takapihalta. On meillä "kotipeurojakin",. Hengailevat viereisellä pellolla eivätkä ole moksiskaan meistä tahi koiruuksistamme. Ihania karvahanureita:) 

Ylläolevan kaverin ristin pyhän Hubertuksen mukaan ihan Hubbeksi vain. Muutaman kerran on törmäilty, onneksi ei siis kirjaimellisesti vaan on tapitellut pellon pientareella ja katsellut vaan. Aika kamu.Luonnonvarakeskus on tehnyt tutkimuksen, jossa vähän katseltiin metsästyksen taloudellista puolta. Paljonko se maksaa keskivertometsästäjälle ja mitä se tuottaa muutoin yhteiskunnalle. Tuota ei moni ole ajatellutkaan!

Keskivertometsästäjä käyttää about 500€ kauteen (meillä menee enemmän :D)Mutta sitten he, jotka menevät vaikkapa jonnekkin muualle suomeen! Majoitus, ruoka, bensa kaikki nuo, tuo kyseiselle paikkakunnalle reippaasti tuloja metsästäjien kautta!Puhutaan kaudesta ja miljoonista. Aika hurjat luvut, vai mitä? Joillekkin paikkakunnille elinehto.

Muutoin metsästysseurat ovat aatteellisia toimijoita, eli eivät hae tuottoa millään lailla.

Mutta taasen töitä tekevät. Ajatellaan esim. hirvikolari. Kun niitä valitettavasti tapahtuu, niin arvatkaa ketkä menevät säässä kiun säässä kellonajasta riippumatta jäljittämään tuota hirveä? Jep, ilmaiseksi vielä. Tavoitteena tietty ettei se hirvi jää meinaan kitumaan.

Tänävuonna kappalemääriä on myönnetty niin, että hirville 70 000kpl ja peuroille 50 000kpl suomessa. Työn arvo, jos tämä ulkoistettaisiin vaikka valtiolle olisi 200-300 miljoonaa euroa. Nyt metsästäjät maksavat omat kulunsa ja omalla ajalla hoitavat tuota riistakantaa.

Säästöistä sen verran sielä, että ajatellaan että yhdessä hirvitalousalueessaa jätetään yksi syksy kokonaan metsästämättä. Siis yksi. Kolarit kasvaisivat tuolla alueella 20-->31kpl nopeasti. Ja kulut olisivat tuollaiset 300- 400 000€/ alue. Alueita on 60 joten loppusumma....about 18miljoonaa.... huh.


Kun kysytään, mihin nykyaikana metsästystä tarvitaan? Niin vastauskin on aika helppo. Metsästäjiä tarvitaan jotta eläinkanta voi hyvin, ovat muuten parhaita luonnonsuojelijoitakin. 

Pidetään luonnon tasapaino ja turvataan se, kosteikkoja luodaan, supia ja minkkiä pidetään kurissa... parantamistöitä luonnon hyväksi. Suojapaikkoja eläimille, jotta eläimet voisivat paremmin. Mielestäni arvokasta työtä, varsinkin sen huomaa kun asuu täällä luonnon keskellä. 

Viimevuonna nämä pyssysankarit rakensivat 100 000kpl linnunpönttöä! :) 

Itse liha on hyvinkin eettitstä. Eläin on viettänyt hyvän elämän ja loppu on nopea ja kivuton. Liha käytetään kunnioituksella loppuun ja kaikki tulee käyttöön. 
Riista on myös ihan älyttömän puhdasta ja riistaruoka parasta jota voin ainakin itse sanoa syöneeni. 

Yllä peuranlihapullia, by me.

Alla hirvenpaistia ja perunaa.


Lähde noihin faktoihin tuli Yle Radio yhden ohjelmasta- Mitä maksaa. 

Meillä syksyyn kuuluu valmistautuminen tuleviin metsästyspäiviin. Juuri nytkinkin on mies ojanpientareella katselemassa, josko sorsia näkyisi. Tahi nukkuu luonnon helmassa... molempi hyvä. 

Aika usein tykätään jostakin ruokalajista, esim sorsaa jossakin soosissa mutta ei ajatella, mistä se sorsa on tullut. Joku on senkin metsästänyt. Kun taas sanoo, että menee metsään niin paha paha. Kaupasta sitä saa. Tuossa itselläni on juurikin se ihmetys, jos on lihansyöjä siis. Kun sitä voi ostaa, miksi ei eettisemmin metsästää? 

Ja noita muita asioita unohtamatta. Huh. Tulipa avauduttua aiheesta. Se on aika usein tähän aikaan vuodesta, kun sesonki alkaa kuumottelemaan monessa kodissa. 

Sen tiedän, kun mies on metsällä, niin joka ainoasta saaliista kiittää ja kohtelee kunnioittavasti. 

Peuroille viemme joka talvi ämpärikaupalla kauroja ja minä kippaan herkkuja mukaan: porkkanoita ja muita hyvyyksiä. 

Viimevuonna purkilla kävi jänis, joka viihtyi hyvinkin purkin lähellä....näki siitä, että oli aikas paksu kaveri ja muutoinkin hvyinvoiva. Ristimme hänet Väkäksi, mahtaneeko olla tänävuonna hoodeilla taas...

Muutoinkin tuo luonnossa oleminen on yksi parhaita asioita itselleni: raikas ilma, eläimet, tuoksut, marjat, puut...kaikki! Rauha. Jotenkin tunnen olevani täysin turvassa tuolla pusikoissa. 


Niin siitä museosta. Siellä on esillä monen vuosikymmenen takaisia tapoja, elämää ja välineitä, joilla on hengissä ruoan suhteen yritetty pysyä. Näytetty se muutos, jota on teknologiankin mukana tullut. 
Oli siellä täytettyjä eläimiäkin. Nämä eläimet oli luvalla metsästetty ja kaikilla oli takanaan syy. Joten ei ammuttu ihan vaan sen takia, että museoon saisi tahi huvin vuoksi. Mutta se, mikä näissä oli kiinnostavaa oli se, että sai realisitsen kuvan koosta sekä jokaisessa oli takana infotaulu sen elintavoista yms. Opetushommaa. 

Susi kiinnostaa itseäni monestakin syystä. Onhan se ihan älyttömän upea eläin! Siis todella kaunis, mielestäni. Samalla sai vähän käsitystä koosta yms kun tuossa naapurin pihalla sellainen pörräsi viime talvena... ja pieni lapsi vaunuissa. Sanotaan, ettei susi tule ihmisten lähelle ja suurin osa ei tulekkaan! Mutta tuo hukka tepasteli ihmisistä huolimatta etupihalla ja pelkäämättä. Onneksi kuitenkin nosti kytkintä ja ei ihan lähellä pitäisi vissiin olla. On tuolla lähellä bongattu karhukin, onnekseni en sellaista ole vielä lunnossa nähnyt. Mutta meidän pihalla niitä suden jälkiä kyllä. Koiruudet eivät ole olleet yksin sen jälkeen pihalla :D. Uskomattoman hieno eläin. Kaunis, komea...ja peto. 

Tämä nalle oli aiheuttanut vuonna....noh, tosi monta vuotta/vuosikymmentä sitten päänvaivaa eräässä pihassa maalla. Koiruuksiakin vissiin oli raadellut. Sellainen nalle, kun ei pelännyt eikä lähtenyt mihinkään. 
Olisi hurjaa ajatella, että tuollainen dominoisi omalla pihalla....noin niinkun kokoa on tuollakin nallella! 
Jos tulisi luonnossa vastaan, pystyisiköhän sitä leikkimään kuollutta kuten neuvotaan....jotenkin alkukantainen fiilis varmaan olisi: juokse! Ja siinähän sitä sitten olisikin viimeinen juoksu jos tuo perään lähtisi. Tai sitten kunto ja vauhti kasvaisi Boltin ohi ja nopeasti. Toivottavasti tuli vähän toisenkinlaista kuvaa hommasta. 

Nyt sitten en enää höpise tästä aiheesta pahemmin.

Hyvää tulevaa viikkoa toivotellen!

xoxox

Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

EMOTICON
Klik the button below to show emoticons and the its code
Hide Emoticon
Show Emoticon
:D
 
:)
 
:h
 
:a
 
:e
 
:f
 
:p
 
:v
 
:i
 
:j
 
:k
 
:(
 
:c
 
:n
 
:z
 
:g
 
:q
 
:r
 
:s
:t
 
:o
 
:x
 
:w
 
:m
 
:y
 
:b
 
:1
 
:2
 
:3
 
:4
 
:5
:6
 
:7
 
:8
 
:9

Post Signature

Post Signature